miercuri, 9 septembrie 2009

Non-rasfaturi

Ada D. m-a intrebat daca as vrea sa scriu despre cum un copil de 2 ani isi educa bunicii. Asa ca m-am gandit cu un mare zambet pe fatza la luna in care au fost ai mei aici - Ada avea vacanta 3 saptamani de la cresa asa ca mama si tata au venit la noi sa aiba grija de ea.

Dupa primele zile de convietuire mi-au declarat ca Ada e prea rasfatata. Asa ca Luci si eu le-am spus ca pot sa se poarte cu ea cum cred ei de cuviinta, pentru ca e relatia lor cu ea. Cum ne purtam noi cu ea e alta mancare de peste.

Si dupa cateva zile mama si tata ne-au povestit mandri cum pe drumul de la locul de joaca spre casa, Ada se urca pe un gard, le indica si lor unde sa se urce (unul in dreapta ei, celalalt in stanga ei) si incep sa sara impreuna pe gard. Daca incearca unul sa se sustraga, Ada sesiseaza imediat neregula si dintr-o singura strigare il aduce pe razvratit la comportamentul asteptat. Se pare ca acest spectacol era destul de distractiv, eu nu i-am vazut, dar mama si tata au povestit amuzati cum niste trecatori cu zambetul pe buze au intrebat daca e voie sa ii fotografieze ;-) Si i-au fotografiat. Ce-as mai fi vrut sa fiu si eu de fatza!

S-au format si alte ritualuri: la intrarea la locul de joaca este o poarta. Odata ajunsi acolo, aceasta poarta va fi deschisa, inchisa, trecuta de cateva ori de Ada si de bunici, si isi vor face cu mana aflandu-se pe parti opuse ale portii.

Din aceeasi colectie a activitatilor pentru nepoti as mai mentiona: tot pe drumul de intoarcere de la locul de joaca, intr-un spatiu verde sunt cativa platani foarte mari si foarte inalti. Dupa exemplul unui jogger care facea exercitii de respiratie si de incarcare de energie de la acesti platani, Ada impreuna cu bunicii ei pun mainile pe platan si respira adanc. Din nou, acest proces este supravegheat de domnisoara vigilenta si cel care incearca sa se sustraga este admonestat si adus la supunere. Dupa incheierea exercitiilor de respiratie si incarcarea cu energie, cele cateva trepte de la acest spatiu verde catre strada sunt coborate, urcate, coborate, urcate de cei 3 de cateva ori. Avem totusi un truc pentru a opri iteratiile: cand nu mai pot, bunicii o anunta ca urmeaza ultima iteratie. In general merge, daca nu, se acorda (cu greu) un bonus de o iteratie in plus.

Si cate si mai cate: i-am surprins mergand la cresa: bunicul impinge carutul iar Ada intinde mana in sus, bunica o ia de mana si uite-asa merg toti 3 impreuna cantand la cresa. Bunica are un repertoriu vast iar Ada da tonul "laaaaaaaa...". Un alt non-rasfat e legat de un fel de joc: Ada intinde degetul si zice "tciuuuu" la care bunicul/bunica lasa capul in jos si se prefac a cadea. Ada rade de se prapadeste. Uimitor, dupa cateva zile de practica, Ada reactioneaza si ea la fel daca intinzi degetul si zici "tciuuuu" si rade din nou. Vazand ea ca in cadrul familiei acest lucru are efect il incearca si cu alte persoane - mirarea e mare cand vede ca magia nu are efect asupra lor...

Si cum reuseste domnisoara aceste jocuri-ritual? Pai cred ca pur si simplu prin faptul ca atunci cand e fericita rade si zambeste cuceritor (pentru noi) si ca ai face orice sa o vezi din nou zambind. Ca face tot felul de grimase in functie de starea sufleteasca sau de impresia actiunilor tale asupra ei. Reuseste sa ne dirijeze prin farmecul ei - farmec pe care il are fiecare copil .
Noi suntem cazuti in cap dupa Ada oricum asa ca fiecare hohot de ras al ei ne bucura inima si ne da idei.

Si inca ceva: in cele 4 saptamani cat a stat aici, tata nu a avut niciodata tensiunea crescuta!! Se pare ca Ada e cel mai bun medicament impotriva hipertensiunii. Efecte secundare? Deocamdata nedescoperite. In caz ca observati ceva, va rugam contactati producatorul.

In orice caz un lucru au reusit bunicii si mie imi scapa. Noi stam la etajul 3 fara lift. Cu bunicii Ada urca fara sa cracneasca cele 3 etaje. Cu mine nici gand!!! Am petrecut mai nou 35minute pentru cele 3 etaje si asta numai dupa ce am descoperit un artificiu care a accelerat procesul. Undeva trebuie sa le dau dreptate - poate ca ei chiar nu o rasfata pe copila.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu