joi, 25 octombrie 2012

Educatia la gradinita noastra

Spicuiesc din discutia pe care am avut-o la gradi:
1. Copiii mei comunica prin cuvinte cand ceva nu le convine. Se exprima si cand le place si cand nu le place fara sa loveasca. Uraaaa, punct pentru noi :-)
2. Se descurca bine in germana. Uraaaaaaa

3. Povestile clasice, alea cu Alba ca Zapada & co nu sunt daunatoare copiilor, chiar daca noua ni se par de o violenta iesita din comun. Copiii pot sa invete si sa trieze singuri ce e pentru ei si ce nu. Daca nu le place, nu mai asculta. Mesajul e ca aceasta e o "POVESTE", adica nu se intampla in realitate. Si de fapt in viata nu sunt numai oameni care fac lucruri cu care noi suntem de acord! Asa e viata, si cu moarte, si cu oameni care le fac rau altora. Important e cum il ajutam pe copil sa treaca si sa prelucreze aceasta experienta. Moartea exista in viata ca orice alt fenomen. De fapt,  e singura certitudine in viata asta... Copiii au intrebari; pe ei ii preocupa si moartea. Mai bine o abordam noi cu copiii si ii ajutam sa inteleaga decat sa o faca altii.
4. Copiii nostri sunt foarte indemanatici dpdv motric. Se catara, sar, se dau peste cap, se intind, se arunca, alearga.
5. Dulciurile fac si ele parte din alimentatia noastra ca orice alt aliment. Important e cum ne comportam noi cand mancam dulciuri. Dulciurile nu sunt niciodata recompensa pentru o actiune, pentru o suparare, pentru o fapta "buna". Exemplul personal e cel mai important: cum ma comport eu: mananc numai ciocolata si prajituri sau am o alimentatie echilibrata? Vreau sa ma pot misca si alerga de-aia nu ma indop cu dulciuri. Dar pot sa ii spun linistita copilului ca si mie imi plac dulciurile, ceea ce... asa e :-) Cu cat ii arat copilului mai multa empatie si il ajut sa inteleaga si il sprijin in deciziile lui, cu atat o sa fie mai independent si o sa ia singur deciziile alea pe care le credem si noi bune :-)
6. Cand avem conflicte intre copii, rolul nostru e de mediator, nu de judecator. Fiecare are dreptate in felul lui: si cel care a dat cu piatra, si cel care a furat masinuta. Cum ii ajutam pe copii sa se impace? Cum isi gasesc impreuna o solutie care sa le placa amandorura? Ehe, aici sta maiestria.
7. Alex doarme pe el si nu rezista pana la ora 5 fara somn de dupa masa, asa ca pe la 3jumate el adoarme prin carucioarele de la gradi ;)
Mai scriu cand imi amintesc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu